SAÄžLIÄžA AYRILAN PAY YETERSÄ°ZDÄ°R

BASIN AÇIKLAMASI


SAÄžLIÄžA AYRILAN PAY YETERSÄ°ZDÄ°R
MALÄ°YET ODAKLI DEĞİL Ä°NSAN ODAKLI SAÄžLIK BÜTÇESÄ° Ä°STÄ°YORUZ!

2017 Bütçe Kanunu Tasarısının Meclise gelmesi dolayısıyla son günlerde kimi basın-yayın organlarında bütçeden saÄŸlık harcamaları içerisinde ilaca ayrılan rakamın 23,8 Milyar olduÄŸu, ilaç harcamalarının son 5 yılda % 55 arttığı ifade edilmektedir. Bütçeden ilaca ayrılan payın 24 milyar TL’ye yaklaÅŸmış olması ilk bakışta olumlu bir geliÅŸmedir. Ancak özellikle 2009-2013 yılları arasında uygulanan global bütçe döneminde ilaca ayrılan payın genelde 15 Milyar TL civarında sabitlendiÄŸi, bunun ilaç ve eczacılık alanında daralmaya neden olduÄŸu, eczane ekonomilerinin bu süreçte önemli ölçüde eridiÄŸi gerçeÄŸi gözlerden uzak tutulmamalıdır.

Ülkemizde SaÄŸlıkta DönüÅŸüm Programı ile birlikte bütçedeki kara delikleri kapatmak adına saÄŸlık harcamalarının azaltılması yönünde tedbirler alınmaya baÅŸlanmıştır. SaÄŸlık harcamalarının azaltılması noktasında ilk akla gelen ise ilaç fiyatları olmaktadır. Yıllık nüfus artışı, yaÅŸam süresinin uzaması ve yaÅŸlanan nüfus, özel saÄŸlık hizmeti sunucularından da hizmet alınması ile saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimin eskiye nispetle çok daha kolay hale gelmesi, hekime gitme sıklığının 2,1’lerden 8,4’lere ulaÅŸmış olması ve artan tedavi harcamaları gibi temel parametreler göz önünde bulundurulmadan ilaç harcamaları uzun süre baskılanmıştır. Nitekim SaÄŸlık Bakanlığı’nın 2017 Bütçe sunumuna göre, ülkemizde tüketilen ilaç kutu sayısı % 202 artış gösterirken, ilaç harcamaları 2002’den bu yana 2016 fiyatlarıyla sadece % 10 artış göstermiÅŸtir.

DiÄŸer yandan saÄŸlık göstergeleri dikkate alınırken OECD ülkeleri içerisinde Türkiye’nin saÄŸlığa ve ilaca yaptığı harcamanın pek çok ülkeden çok daha az olduÄŸu da gözden kaçırılmamalıdır. TÜÄ°K’in 2015 Yılı SaÄŸlık Ä°statistiklerine göre; OECD ülkelerinde toplam saÄŸlık harcamalarının GSYÄ°H içindeki payına bakıldığında Türkiye % 5,4’lik oranla OECD ortalaması % 8,9’un altındadır. Yine SaÄŸlık Bakanlığı 2017 Bütçe sunumuna göre; Türkiye’de kiÅŸi başına saÄŸlık harcaması 2014 yılı rakamlarıyla 821 Dolardır. OECD ortalaması ise 2686 Dolardır. Türkiye’de kiÅŸi başına düÅŸen ilaç harcamalarına bakıldığında 170 Dolar civarında, OECD ortalamasının ise 527 Dolar olduÄŸu görülmektedir. Bu rakamlara bakarak Türkiye’de ilaç ve saÄŸlık harcamalarının yüksek olduÄŸunu söylemek mümkün deÄŸildir.

KuÅŸkusuz, ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla tasarruf politikalarına gidilmesi ve bütçenin bu ÅŸekilde yapılandırılması desteklenecek bir tutumdur. Ancak saÄŸlık, sadece fiyat-maliyet bazlı yaklaşımlarla tasarruf yapılamayacak, insan yaÅŸamı ve toplum merkezli özgün bir alandır.

SaÄŸlık alanında gerçek bir tasarruf, fiyat-maliyet, kâr-zarar temelli deÄŸil; önleyici-koruyucu saÄŸlık hizmetlerine ağırlık veren, akılcı ve sorumlu ilaç kullanımını ve eÅŸdeÄŸer ilaca desteÄŸi ön plana çıkaran kamu saÄŸlık politikaları ile mümkün olur. Unutulmamalıdır ki toplumsal refahın, kalkınmanın ve büyümenin temel sacayaklarından biri saÄŸlıktır. Dolayısıyla devlet, toplumsal refahı ve kalkınmayı saÄŸlayacak politika ve tedbirleri hayata geçirirken, saÄŸlık hizmetlerinin iyileÅŸtirilmesi ve yaygınlaÅŸtırılması adına saÄŸlık ve ilaç harcamalarında artış olması kaçınılmazdır.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak daha önce defalarca ifade ettiÄŸimiz üzere SaÄŸlık otoritesinden talebimiz; toplum saÄŸlığının en üst seviyede geliÅŸmesi; saÄŸlık, ilaç ve eczacılık hizmetlerinin sürdürülebilirliÄŸi için maliyet odaklı deÄŸil, insan odaklı katılımcı bütçedir.


TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ MERKEZ HEYETÄ°