13.TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞİYOR

13.TÜRKÄ°YE ECZACILIK KONGRESÄ° Ä°STANBUL’DA GERÇEKLEŞİYOR


Türk Eczacıları BirliÄŸi (TEB) tarafından 1980 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Türkiye Eczacılık Kongresi’nin bu yıl 13. sü gerçekleÅŸiyor. “60 YILDIR HEP BÄ°RLÄ°KTE, GELECEÄžE GÜVENLE!” teması ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Kongremiz, Hilton Ä°stanbul Bomonti Otel’de baÅŸladı.

Eczacılık alanında en çok tekrarlanan ve en büyük katılımlı Kongre olma özelliÄŸini taşıyan Türkiye Eczacılık Kongresi’nin açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Çetin Osman Budak baÅŸta olmak üzere çok sayıda müsteÅŸar, milletvekili, belediye baÅŸkanları, bürokrat, dekan, sivil toplum örgütü yöneticileri, her biri kendi alanında uzman yerli ve yabancı katılımcılarla birlikte eczacı meslektaÅŸlarımız katıldı.

Bu yıl Ä°stanbul Eczacı Odası ve Tüm Eczacı Kooperatifleri BirliÄŸi'nin desteÄŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 13. Türkiye Eczacılık Kongresi’nin açış konuÅŸmasını TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak yaptı. Çolak, konuÅŸmasında özetle ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin ve Ä°stanbul da dâhil olmak üzere 8 eczacı odamızın 60 ıncı yılı nedeniyle, bu Kongremizin temasını “60 yıldır hep birlikte, geleceÄŸe güvenle” olarak belirledik. Aynı zamanda eczacıların ekonomik örgütleri olan eczacı kooperatiflerimizle birlikteliÄŸimizi de vurgulamak istedik. Bizlerin 60 yıldır dile getirdiÄŸi, hayata geçirdiÄŸi sloganda olduÄŸu gibi “Birlik’te güçlü” olduÄŸumuzu, eczacıların mesleki geliÅŸimi yönünde her türlü çabada elimizi birlikte taşın altına koyduÄŸumuzu göstermek istedik.

DeÄŸerli meslektaÅŸlarım, maalesef terör varsa, savaÅŸ varsa saÄŸlık olmuyor. Daha üzerinden bir hafta geçmedi, Kayseri’de masum 13 gencimizi hain bir saldırı sonucu kaybettik. Buradan kısa bir mesafe ötede, BeÅŸiktaÅŸ’ta polislerimizi, gencecik fidanlarımızı sonsuzluÄŸa uÄŸurladık. Suruç, Gar Meydanı, Kızılay, Adana, Sultanahmet, Taksim derken her gün içimizi yakan kara bir haberle güne uyanmaktan yorulduk, toplum olarak ruhen tükenmenin eÅŸiÄŸine geldik. Ben burada bulunan herkes adına, bu kürsüden terörü ÅŸiddetle, nefretle, öfkeyle lanetliyorum, kınıyorum. Kalbimizi sızlatan bu vahim olayların son bulması için bir meslek örgütü ve sivil toplum örgütü olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduÄŸumuzu ilan ediyorum.

Bizler, özellikle saÄŸlık meslek örgütlerinin insanların saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimini ve saÄŸlık hizmetlerinin kalitesini artırmada önemli görevler üstlendiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bizler, eczacının refahı, kamunun yararı yanı sıra, hastanın yüksek yararı için de çalışmayı kendimize bir görev addediyoruz. Burada, bu salonda bulunan her bir eczacı da eczacılık mesleÄŸinin odağında hastanın yüksek yararı bulunduÄŸunu bilen, kendisini geliÅŸmeye adamış meslektaÅŸlarım. Hepsine bize katıldıkları için, bizlere kattıkları için tek tek teÅŸekkür ediyorum huzurunuzda.
Biz meslek birliÄŸi olarak, 60 yıllık bir örgüt olarak, bütün bilgi birikimimizi, sadece kendimizinkini deÄŸil, dünyanın bilgi birikimini, maddi-manevi tüm gücümüzü eczacının mesleki geliÅŸimi için vakfediyoruz. Bu çerçevede, tüm eczacılarımızı sürekli mesleki geliÅŸim döngüsünün içine almak için, herkesi o döngünün bir parçası yapmak için geliÅŸtirdiÄŸimiz Smart Eczane Programı’nın tüm Türkiye’de yaygınlaÅŸtırılmasını 5 Aralık tarihi itibariyle tamamladığımızı huzurunuzda belirtmekten büyük bir gurur duyuyorum. 260 kiÅŸilik dev bir eÄŸitici kadrosu, akademisyenlerimizle birlikte ÅŸu anda meslektaÅŸtan meslektaÅŸa eÄŸitim konusunda büyük bir atılım içindeler. Çok kısa bir süre içinde 2.500 eczacıya eÄŸitim vererek, deÄŸiÅŸime olan baÄŸlılıklarını gösterdiler.

Bu çerçevede, eczacıların ekonomik sorunlarını büyük ölçüde aÅŸmış ve baÅŸta Avrupa olmak üzere çeÅŸitli geliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki hizmetleri hastalarına verebildiÄŸi düzenlemelere halen acil bir biçimde ihtiyaç duyduÄŸumuzu ifade etmek isterim. “Yüksek kalitede saÄŸlık hizmetine evrensel eriÅŸim ilkesi” baÄŸlamında, kaynakların etkili kullanımında eczacının bir partner olarak görülmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi ve yönetimi konusunda birinci basamak saÄŸlık çalışanlarının rolünün yeniden tanımlanması gerekmektedir. SaÄŸlık harcamalarının artış trendinin süreceÄŸi kesin bilgisi, eczacının polifarmasi, ilaç yönetimi, tedaviye uyum, aşılama hizmetleri, antimikrobiyel direncin önlenmesi baÅŸta olmak üzere akılcı ilaç kullanımı gibi konularda daha fazla yetkilendirilmiÅŸ olmasını gerekli kılıyor. Avrupalı meslektaÅŸlarımızın durumuna baktığımızda 22 ülkede kan basıncı ölçümü, 23 ülkede Beden Kitle Ä°ndeksi ölçümü, 20 ülkede kan ÅŸekeri ve kolesterol ölçümü yapılabildiklerini, 9 ülkede de aşılama hizmeti verdiklerini görüyoruz. MeslektaÅŸlarımız, 15 ülkede diyabet, 14 ülkede ise astım ve hipertansiyon kontrol programları yürütüyorlar. 20 ülkede sigarayı bırakma programları da eczacılar tarafından yürütülmekte.

DeÄŸerli protokol,
Ülkemizde de eczacılar bu alanlarda hizmet vermeye hazır. BaÅŸta saÄŸlık otoritemiz olmak üzere, eczacıların hasta yararını ön planda tutan bu “saÄŸlık hizmet merkezi eczane, saÄŸlık danışmanı eczacı” rolünü geliÅŸtirmek üzere gerekli yasal düzenlemelerin yapılması bizlerin birincil talebi ve meslek örgütü olarak çağı yakalamak için kendimizi görevli addettiÄŸimiz bir konu. SaÄŸlık otoritemizin de bu konuda eczacıların bu deÄŸiÅŸim isteÄŸine yanıt vereceÄŸini umuyor, biliyoruz.

Eczacının mesleki ve hukuki sorumluluÄŸunu artıracak ve son zamanlarda en çok konuÅŸtuÄŸumuz konulardan bir tanesi de reçetesiz ilaçlar konusu. Bizler, “hasta odaklı eczacılık” yaklaşımı çerçevesinde toplum saÄŸlığının, hasta güvenliÄŸinin, ilaca eriÅŸim hakkının ve nitelikli ilaç hizmeti sunumunun korunması ve geliÅŸtirilmesidir. Bu baÄŸlamda, saÄŸlık okuryazarlığı düÅŸük, ekonomik kaynakları kısıtlı olan toplumumuzun üstyapısal bazı düzenlemeler aracılığıyla reçetesiz ilaç kategorisinin geniÅŸletilmesine hazır olmadığı düÅŸüncesindeyiz. Reçetesiz ilaç verilmesine, belirli durumlarda reçetelerin eczacı tarafından reçete edilmesine, hatta basit rahatsızlıklarda bazı Avrupa ülkelerindeki meslektaÅŸlarımız gibi, reçete yazmaya hazırız.

Kongremizde serbest eczacılığın son dönem en önemli gündemleri olan smart eczane, reçetesiz ilaç gibi konuların yanı sıra, en büyük sorunlarından bir tanesi olan eczane ekonomilerini de tartışacağız. Özellikle bir arada çalıştığımız kurumların, SGK ve TÄ°TCK’nın eczane ekonomilerinin nasıl geliÅŸtirileceÄŸi yönünde düÅŸüncelerini de dinleme fırsatı bulacağız.

Bu çabanın bir parçası olan tüm eczacılarımıza, Işıklı bir Kongre olsun, gelenekten geleceÄŸe yürüyelim.“

Ecz. ErdoÄŸan Çolak’ın ardından konuÅŸma yapan Ä°stanbul Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. Zafer Cenap SarıalioÄŸlu, ‘’EÄŸitimde yeni hedefler belirlemeliyiz. Yüksek teknoloji içerikli üretimler yapılabilmesi için bilim ve akıllan yoÄŸrulan inovasyonla Ar-Ge ile geliÅŸen ürünler ihraç edebilirsek refahı yakalayabiliriz. Bu sebeple bir meslek örgütünün düzenlediÄŸi bilimsel kongre önemlidir. Atatürk’ün de iÅŸaret ettiÄŸi gibi hayatta en gerçek yol gösterici olan bilimdir. Bizler meslek odaları olarak ÅŸartlar ne olursa olsun insanımız toplumumuz ve ülkemiz için özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüÄŸünü talep etmek zorundayız’’ dedi.

Tüm Eczacı Kooperatifleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Mustafa Turunç ise eczacılık kongresini, TEB ve Ä°stanbul Eczacı Odası ile birlikte düzenlemenin mutluluÄŸunu yaÅŸadıklarını belirterek ‘’Bu birlik ve dayanışma paydaÅŸlarımıza ve ilgililere önemli mesajlar verecektir. Bizler saÄŸlıkçıyız ve hepimiz inanıyoruz ki, en temel ve kutsal hak yaÅŸamak hakkıdır. Åžu an ülkemizin içinden geçtiÄŸi durumlar nedeniyle yetkililerimizi yurttaÅŸlarımızın yaÅŸam hakkı için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.’’


Hemen ardından TEB Eczacılık Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay bir konuÅŸma yaptı. Uzbay kısaca ÅŸunları söyledi; ‘’Terörle ve darbelerle başımız dertte. Ama bunlarla baÅŸa çıkmanın tek ve etkili bir yolu var; o da bir bilim toplumu olabilmektir. Biz bilimin temelleri üzerine kurulmuÅŸ bir Cumhuriyetiz. Ä°çinde bulunduÄŸumuz zor günleri atlatmak için, Türkiye Cumhuriyeti’nin akla, bilime ve analitik düÅŸünceye dayalı fabrika ayarlarına dönmesi yeterlidir.’’


SGK GSS Genel Müdürü Dr. Gazi AlataÅŸ konuÅŸmasında özetle ÅŸöyle söyledi: ‘’GSS olarak aslında biz eczacıları partnerden öte görüyoruz. Sahada finanse edilen saÄŸlık hizmetinin büyük bir kısmı eczacılar üzerinden sunuluyor. Benden öncekilerden farklı olarak akılcı ilaç kullanımı çalışmalarını eczacılar üzerinden yürütmek istiyorum. Çünkü yurtdışına göç eden insanlarımız üzerinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki, ilaç kullanım alışkanlıkları orada da devam ediyor. Bu sorunun kültürel bir yönü de var ve bu nedenle eczacılarla birlikte önümüzdeki süreçte önemli çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.’’

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, parti olarak eczacıları ve yaptıkları çalışmaları çok önemsediklerini belirterek, ‘’Bugünkü kongrenizin de bu anlamda hem mesleÄŸiniz hem de ülkemiz açısından önemli olacağını biliyoruz. Her ÅŸeyin başı saÄŸlık. Ama bugün kiÅŸisel saÄŸlığımızın yerinde olmasıyla mutlu ve rahat hissedebilecek durumda deÄŸiliz. Ä°ç ve dış politika, basın özgürlüÄŸü, üniversiteler ve hemen her alanda ağır bir travma var. Dolar endeksli ÅŸehir hastaneleri, hizmet alana da almayana da yansıdığı için, ilerde büyük bir sorun olacaktır. Sizleri koruyacak yasaların bir an önce çıkmasını diliyorum’’ Dedi.

Son olarak kürsüye çıkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, sektör olarak eczacılarla bugüne kadar direkt olarak iletiÅŸim içerisinde bulunmadıklarını ancak özellikle ilaç AR-Ge çalışmaları ve yerli ilaç üretimi konusunda çok önemli projeleri olduÄŸunu, bu sebeple eczacılarla daha yakın çalışmak istediklerini belirtti. Çelik özetle ÅŸunları söyledi; ‘’Ä°laçta dışa bağımlılık, akılcı ilaç kullanımı, yerli ilaç üretimi ve AR-GE çalışmaları konusunda siz eczacılardan destek bekliyoruz. TÜBÄ°TAK aracılığıyla da bu konuda çok fazla çalışmamız yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte, paydaşımız olan siz eczacıların fikirlerini ve yardımlarını bekliyoruz’’ dedi.

Açılış konuÅŸmalarının ardından, “AVRUPA SAÄžLIK SÄ°STEMLERÄ°NDE SERBEST ECZACILARIN ROLÜ HAKKINDA GELÄ°ÅžMELER” konulu seminere geçildi. Oldukça ilgi gören semineri ise PGEU Genel Sekreteri ve CEO’su JÅ«ratÄ— SVARCAÄ°TE verdi.

Açılış seminerinin ardından ise Gazeteci Mirgün Cabas bir söyleÅŸi gerçekleÅŸtirdi. Yüksek katılımın olduÄŸu söyleÅŸi, eczacılar tarafından büyük beÄŸeni topladı.

2016 BASIN ÖDÜLLERÄ°

Türk Eczacıları BirliÄŸi (TEB) tarafından doÄŸru, tarafsız ve dürüst haberciliklerinin yanı sıra evrensel yayıncılık ilkelerini saÄŸlık alanında baÅŸarı ile uygulayan kiÅŸi ve kurumların emeklerini görünür kılma amacıyla 2 yılda bir düzenli olarak verilen “TEB Basın Ödülleri” düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.
Yazılı ve Görsel olmak üzere 9 kategoride belirlenen ödüllerin kazananları ÅŸöyle;

YAZILI DAL

EN Ä°YÄ° ARAÅžTIRMA - Ä°NCELEME HABERÄ°
LÜTFÄ° ERDOÄžAN - HABERTÜRK GAZETESÄ°

EN Ä°YÄ° RÖPORTAJ
KAMÄ°L ELÄ°BOL - SÖZCÜ GAZETESÄ°

EN Ä°YÄ° ÖZEL HABER
M. ALÄ° DEMÄ°R - VATAN GAZETESÄ°

EN Ä°YÄ° SAÄžLIK HABERÄ°
PINAR ÇELÄ°K NACAR - SABAH GAZETESÄ°

EN Ä°YÄ° KÖÅžE YAZISI
GÄ°LA BENMAYOR - HÜRRÄ°YET GAZETESÄ°

GÖRSEL DAL

EN Ä°YÄ° HABER BÜLTENÄ°
Ä°RFAN DEĞİRMENCÄ° Ä°LE GÜNAYDIN - KANAL D


EN Ä°YÄ° SAÄžLIK HABERÄ°
BURCU SELÇUK ESEN - SHOW TV

EN Ä°YÄ° SAÄžLIK PROGRAMI
ESRA KAYA TUNCA - SAÄžLIK OLSUN-TRT HABER

EN Ä°YÄ° ÖZEL HABER
FULYA ÖZTÜRK - CNN TÜRK

25 Aralık tarihine kadar devam edecek olan 13. Türkiye Eczacılık Kongresi’nde, ilaç-eczacılık- saÄŸlık alanında yaÅŸanan tüm sorunlar masaya yatırılacak, ortak gelecek için ortak çözüm yolları aranacak. Kongre’de; yurt içinden ve yurt dışından çok önemli isimlerin katılacağı 4 panel, 29 oturum ve 3 söyleÅŸi gerçekleÅŸtirilecek.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ MERKEZ HEYETÄ°