40. Dönem 3.Bölgelerarası Toplantısı Mardin’de Başladı

40. Dönem 3.Bölgelerarası Toplantısı Mardin’de BaÅŸladı

Türk Eczacıları BirliÄŸi 40. Dönem Merkez Heyeti 3.Bölgelerarası Toplantısı 6 Temmuz PerÅŸembe günü yapılan açılış töreni ile Mardin’de baÅŸladı.

Toplantının açılışına Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri baÅŸta olmak üzere, Bölge Eczacı Odalarının baÅŸkanları ve yöneticileri, TEKB ve ecza kooperatiflerinin yöneticileri, Mardin Vali Yardımcısı, milletvekilleri, Mardin SGK Ä°l Müdürü, akademisyenler ve çok sayıda eczacı katıldılar.

Açılışta Saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mardin’in Sesleri isimli tanıtım filmi gösterildi.

Toplantının açılışında Mardin Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. UÄŸur Elik, Türk Eczacıları BirliÄŸi 40. Dönem 3. Bölgelerarası Toplantısına, Mardin - Şırnak Eczacı Odası olarak ev sahipliÄŸi yapmanın çok deÄŸerli ve anlamlı olduÄŸunu, Türkiye'nin dört bir yanından gelen deÄŸerli meslektaÅŸlarımızı ve konuklarımızı Mardin'de ağırlamaktan büyük heyecan ve onur duyduklarını belirtti.

Ayrıca Bölgelerarası Toplantının Mardin'de yapılıyor olmasının, 2015 yılından beri bölgede yaÅŸanan zorlu süreçte, oda yönetimine ve bütün bölge eczacılarına büyük moral olduÄŸunu ifade etti. Türkiye'deki 25000 eczacının birikimleriyle oluÅŸturulan YardımlaÅŸma Sandığından hibe ve faizsiz kredi desteÄŸi ile bu süreçten olumsuz etkilenen meslektaÅŸlarımıza sahip çıkıldığını belirten Elik, Merkez Heyeti nezdinde YardımlaÅŸma Sandığımızın sahibi 25000 eczacımıza ve tüm odalarımıza Mardin ve Şırnak eczacıları adına ÅŸükranlarını sundu.

TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak , açılış için yaptığı konuÅŸmada, kültürlerin beÅŸiÄŸi Mardin’de bölgelerarası toplantısı yapıyor olmaktan duyduÄŸu memnuniyetini belirtti.

“40’ıncı Dönem Üçüncü Bölgelerarası Toplantımızı açıyorum. Bizleri kadim uygarlıkların beÅŸiÄŸi Mezopotamya ovasında ağırlayan Mardin Eczacı Odası BaÅŸkanımıza ve oda yöneticilerimize teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Türk Eczacıları BirliÄŸi yöneticileri, çalışanları, 81 ilden 54 eczacı odasından gelen oda baÅŸkan ve yöneticilerimiz ve sevgili meslektaÅŸlarımızla birlikte Anadolu'yu Mezopotamya'ya baÄŸlayan, her metrekaresi tarih kokan bu kentte bulunmaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz.

Halklar-kültürler-dinler mozaiÄŸi, taÅŸların adeta birer ruh taşıdığı, 7 bin yıllık Mardin deyince ülkemize armaÄŸan ettiÄŸi deÄŸerleri anmadan geçmek olmaz: “TaÅŸlar kadar tarihe kefil” dizeleriyle Mardin’i anlatan, çok sevilen ve okunan ÅŸair-yazar Murathan Mungan, Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar, Osmanlı’nın son döneminde yetiÅŸmiÅŸ büyük hukukçulardan Ebul’ula Mardin, aynı aileden uluslararası çapta üne sahip Betül Mardin, Arif Mardin, büyük ÅŸair CiÄŸerhun, CoÅŸkun Sabah gibi ilk baÅŸta akla gelen isimler.

Onlarca uygarlığa ve deÄŸiÅŸik din, mezhep ve etnisiteye ev sahipliÄŸi yapmış, birbirinden farklı kültürlerin sevgi ve hoÅŸgörüyü bir potada harmanladığı, farklılıklarını koruyarak, binlerce yıl bir arada ve dayanışma içerisinde yaÅŸamış bu kentten, çok kültürlü bir toplum adına ülkemizin ve dünyanın öÄŸreneceÄŸi çok ÅŸey olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Farklı kültürel varoluÅŸların ve yapıların barışçıl sentezi bugün sadece bizim deÄŸil, tüm insanlığın en büyük sorunlarından birisi olmaya devam ediyor.

Çok kültürlülük bir zenginliktir. Ä°nsanlığın geleceÄŸe bırakacağı en önemli miras, kadim kültürleri ve deÄŸerleri yaÅŸatabilmektedir. Tarih Sümer’de baÅŸlar, der büyük arkeologlar ve insan bilimciler. Zira yazıyı ve astronomiyi bulanlar, ilk kentleri kuranlar Sümerlerdir. Ä°ÅŸte medeniyetin doÄŸduÄŸu Dicle ve Fırat’ın arasındaki bu topraklarda özellikle ÅŸunu vurgulamak isterim:

Biz saÄŸlık çalışanları için, saÄŸlıklı bir yaÅŸam ve saÄŸlıklı bir toplum en üst hedeftir. Hayatımızı saÄŸlığı adamış bir mesleÄŸin mensupları olarak bireylerin ve toplumun bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali içinde yaÅŸamaları için çaba sarf ediyoruz. Biz eczacılar, mesleÄŸe adım atmadan bir yemin ederiz. Bu yemin bizim ölene kadar sadakatle baÄŸlı olduÄŸumuz, olmamız gereken bir yemindir. Bu yeminin gerekleri doÄŸrultusunda her bireyle dini, ırkı, etnik kökeni, milliyeti, cinsiyeti, cinsel kimliÄŸi, siyasal inanışı, ideolojisi, felsefesi her ne olursa olsun fark etmeksizin, kim olduklarına bakmaksızın ilgilenir, saÄŸlık hizmeti sunarız. Bu baÄŸlamda insanlar arasında ayrım gözetmemek, herkese adil davranmak, eÅŸit hizmet vermek bizim temel felsefemizdir. Tam da bu yüzden, böyle bir dünya, böyle bir ülke, böyle de bir toplum düÅŸleyip, bunu talep ederiz. Savunmamız gereken hakikat çeÅŸitliliÄŸini kabul etmek, çeÅŸitlilik içinde birlik fikrini yaÅŸama geçirmektir.

Demokratik bir meslek örgütü olarak yıllardır bu kürsülerden siyasal ve toplumsal kutuplaÅŸmanın yaratacağı tehlikelere dikkat çekiyor; uzlaÅŸma, hoÅŸgörü, birlikte yaÅŸama kültürü, ulusak birlik ve beraberlik, toplumsal barış, demokrasi ve adalet gibi deÄŸerlerin hepimiz için ne derece yaÅŸamsal olduÄŸunun altını çiziyoruz. Bakınız 15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Darbeye ve darbecilere karşı baÅŸlangıçta yakalanan o birlik ruhu ne yazık ki sürdürülemedi. Gelinen noktada ülkemiz demokrasi, özgürlükler, adalet ve hukukun üstünlüÄŸü noktasında oldukça problemli bir görüntü vermeye baÅŸlamıştır. MeÅŸru hükümeti devirmeye çalışan darbecilere ve teröre karşı kararlılıkla mücadele etmek, bu yapıların üzerine gitmek elbette ki siyasal iktidar açısından hem en doÄŸal hak hem de görevdir. Ancak bu mücadelenin titizlikle yürütülmesi, ince eleyip sık dokunulması, güvenlik tesis edilirken özgürlüklerin feda edilmemesi, adaletin yerini bulduÄŸuna dair toplum vicdanının tatmin edilmesi gerekir. Siyaset ve yargının kurumsal ve sürekli olarak adaletsizlik ürettiÄŸi kanısı hâkim olmaya baÅŸlarsa o zaman toplumun temelleri sarsılmaya baÅŸlar. Mevcut mekanizmaların iÅŸlemediÄŸini düÅŸünenler farklı mücadele arayışları içerisine girer, buna uygun pratikler geliÅŸtirmeye baÅŸlarlar. Hukuk felsefesi alanının en yetkin isimlerinden HANS KELSEN adalete dair ÅŸunları söylüyor: “Toplumsal bir düzenin adil olduÄŸunu söylemek gerçekte ne anlama gelir? O ÅŸu demektir: bu düzen, insan davranışlarını herkesi tatmin edecek ÅŸekilde düzenlemiÅŸtir. Yani herkes, o düzende mutlu¬luÄŸu bulabilir. Adalet arzusu, insanın mutluluk için duyduÄŸu ebedi arzudur. O, insanın yalnız başına bulama¬yacağı, bu nedenle bir toplum içinde aradığı bir mutluluktur. Yani adalet, toplumsal mutluluktur. O, toplumsal düzen tarafından garanti edilmiÅŸ bir mutluluktur. Adalet, koruması altında hakikat arayışının geli¬ÅŸebileceÄŸi bir toplumsal düzendir.” Bu baÄŸlamda biz Türkiye olarak mutlu insanlar ülkesi olmak arzusundaysak öz-gürlüÄŸü, barışı, demokrasiyi ve hoÅŸgörüyü öncelemek zaruretindeyiz."

Mardin Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz.UÄŸur Elik ve Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz.ErdoÄŸan Çolak’ın açılış konuÅŸmalarının ardından, Tüm Eczacı Kooperatifleri BirliÄŸi adına, Ä°stanbul Ecza Koop. Denetleme Kurulu BaÅŸkanı Ecz.Sait Yücel; Bursa Ecza Kooperatifi BaÅŸkanı Ecz.Recep Görmez , EDAK Ecza Kooperatifi BaÅŸkanı Ecz.Sarp Yaklav kürsü alarak katılımcıları selamladılar, kooperatifin tarihçesinden, eczacı kooperatiflerinin günümüzdeki durumundan ve ileriye yönelik planlarından bahsettiler.

Toplantının birinci gününün ikinci oturumunda, TEB Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney kürsü alarak, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti çalışma raporunu sundu; mesleki ve örgütsel dayanışma, eczacının ekonomik refahını saÄŸlama, sürekli mesleki geliÅŸim ve eczacılığa deÄŸer katma ve ilaca sahip çıkma/ sektörde güçlü aktör olma hedefleri doÄŸrultusunda yürütülen faaliyetleri, görüÅŸmeleri, toplantıları katılımcılara aktardı.

Üney, özellikle Stok Düzenleme Hakkı, SGK ile imzalanan EK Protokol ve Tıbbi Malzeme Temini SözleÅŸmesi, SaÄŸlık Bakanımız ile gerçekleÅŸtirilen görüÅŸmenin detayları, yeniden yazılan TEBEOS ve TEB RP yazılımların özellikleri, TÄ°TCK ile yürütülen kurumsal istiÅŸare toplantıları ve Smart Eczane programında gelinen aÅŸama baÅŸta olmak üzere son 6 ayda BirliÄŸimiz tarafından takip edilen ve yürütülen çalışmaları detaylı ve kapsamlı bir sunum ile toplantıya katılan Oda BaÅŸkanlarımız ve yöneticilerimiz ve tüm meslektaÅŸlarımız ile paylaÅŸtı.

Daha sonra kürsüye TEB Saymanı Ecz. Ä°brahim Özkol çıkarak mali rapor sunumunu gerçekleÅŸtirdi.

TEB Denetleme Kurulu BaÅŸkanı Ecz. Bülent Varel’in Denetleme Kurulu Raporunu sunmasının ardından, Denetleme Kurulu Üyesi, Ecz. Aylin Yalçınkaya, eczacı odalarında gerçekleÅŸtirilen denetim ve incelemeler hakkında bilgi vermek üzere Denetim Komisyonu Raporu Sunumunu gerçekleÅŸtirdi.

Birinci günün son kısmında, Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak’ın, stratejik plan çalışmaları hakkında kısa bilgi vermesinin ardından, yürütülen bu çalışmalar hakkında M. Tevfik DurmuÅŸoÄŸlu bir sunum yaptı.

Bölgelerarası Toplantısı Ä°kinci Günüyle Devam Ediyor

Bölgelerarası Toplantının ikinci gününde Türk Eczacıları BirliÄŸi II.BaÅŸkanı Ecz.Sinan Usta, www.teb.org.tr aracılığıyla Haziran ayında gerçekleÅŸtirilen Mesleki Memnuniyet Anketinin sonuçlarının yer aldığı sunumu katılımcılara aktardı. Ardından, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Kubilay Aydın, Kooperatif Aidiyet Yılı Kapsamında Yapılan çalışmaları sundu.

Daha sonra kürsü alan Güney Ecza Koop. BaÅŸkanı Ecz. Tarkan Bir ve Tüm Eczacı Kooperatifleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz.Mustafa Turunç, ecza kooperatiflerinin önemi ve kooperatif çalışmaları hakkında birer konuÅŸma yaptılar.


Ardından, TEB Eski BaÅŸkanı ve AK Parti Önceki Dönem Ä°stanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç da bir konuÅŸma gerçekleÅŸtirdi. Domaç, bu tür toplantıların sorunları tespit etmek ve çözüm odaklı çalışmak adına yol gösterici olduÄŸunu ifade ederek, bu anlamda toplantılara katılım saÄŸlamanın önemli olduÄŸunu vurguladı. Domaç, toplantının verimli bir toplantı olması temennisinde bulundu.


Bölgelerarası toplantı, bölge eczacı odalarının, yapılan çalışmalarla ilgili görüÅŸ ve önerilerini aktarmaları ile devam edecek ve 8 Temmuz akÅŸamı sona erecek.